ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

DİŞ SIKMA, GICIRDATMADA KULLANILAN TEDAVİ YÖNTEMİ NEDİR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Günümüzde yoğun stres altında olan kişilerin sıklıkla karşılaştığı durumların başında diş gıcırdatma gelmektedir. Bruksizm, yani halk arasında bilinen adıyla diş sıkma veya diş gıcırdatma problemi, eğer tedavi edilmezse kronik durum haline gelerek diş sağlığını ve çene yapısını olumsuz yönde etkilemeye başlar.

Diş sıkma ve gıcırdatmada tedavi yöntemleri çeşitlilik göstermektedir. Bazen stresten, bazen hava değişiminden kaynaklanan bruksizm, nasıl tedavi edilir birlikte inceleyelim.

 

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Gün içinde yoğun stres altındaysanız, psikolojik gerilim içindeyseniz, günlük temponun içinde bunalıyorsanız, ister istemez vücudunuz reaksiyon vermeye başlar. Özellikle uyurken, yani bilinçaltınızın aktif çalıştığı bu süreçte, diş gıcırdatma gibi tepkiler kaçınılmaz olmaya başlar. Ancak bu durumun tedavisi mümkündür.

Kesinlikle kısa sürede tedavi ile ilgili sonuç beklemek doğru olmayacaktır. Unutmayın, bu davranışın oluşması da zaman aldı. Dolayısıyla yavaş ancak etkili adımlarla tedavi sürer. Özellikle çene eklemi problemlerinde bu süreç iyice uzayabilir ve kesinlikle sabırlı davranılmalı ve tedavi aksatılmamalıdır.

Bazı durumlarda kas gevşeticilerin ve sıcak su tedavilerinin önerildiği gözlemlenmektedir. Ancak bazen stresin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Diğer yöntemler yeterli olmamaktadır.

Uygulanan tedavilerden biri dişlerin temasını engellemek olmaktadır. Plaklar yardımı ile diş sıkma problemi yaşayan hastalara yardımcı olunur.

Bunun dışında diş gıcırdatmaları meydana geldiğinde, semptomatik tedaviler uygulanabilir. Gece koruyucuları adı da verilen apareyler ile diş gıcırdatma eylemi engellenir. Uyku öncesinde ağıza takılan gece koruyucu apareyler ile gıcırdatma ve zararları engellenmiş olacaktır.

İleriki boyutlar ortaya çıkarsa cerrahi müdahale söz konusu olacaktır.

 

Tedavi Edilmezse Ne Tür Sorunlara Neden Olur?

Kimi zaman diş gıcırdatma ve sıkma kalıcı değil geçicidir. Bir süre devam eder ardından sona erer. Ancak bazen de bazı kişilerde kalıcı olur ve kronikleşir. Böyle bir durumda öncelikle dişte ve yüzde meydana gelen ağrılarla uğraşmaya başlar. Ancak bu ağrılar bir süre sonra iyice şiddetlenir ve uykudan uyanmalara bile sebebiyet verebilir. Daha sonraki aşamalarda çeneyi açmakta sıkıntılar gözlemlenebilmektedir. Kilitlenme, bazı durumlarda dişlerde sallanma, kırılma ve bazen de eklemlerde meydana gelen sesler gözlemlenebilmektedir.

Böyle bir rahatsızlık gözlemliyorsanız kesinlikle ihmal etmeden uzman bir doktora danışmalı ve tedavi sürecini başlatmalısınız. İhmal edildiği takdirde çeşitli rahatsızlıklara neden olan bu durumların tedavisi de bahsettiğimiz gibi son derece kolaydır ve riskleri göze almanıza gerek kalmadan ortadan kaldırılabilir.