ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

BULAŞICI HASTALIĞA SAHİP HASTALARIN TEDAVİSİNDE NE GİBİ ÖNLEMLER ALINMALIDIR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Diş sağlığı son derece önemlidir. Her bireyin diş sağlığına çok dikkat etmesi gerekir. Yalnızca rutin diş temizleme işlemlerinde değil, muayene olmaya gidildiğinde dahi, söz konusu diş hekiminin muayenesinin bulaşıcı hastalıklara karşı dezenfekte edilmiş olmasına muhakkak dikkat edilmeli ve temiz kliniklerde sağlık işlemleri gerçekleştirilmelidir.

Diş sağlığında da toplumu tehdit eden hastalıklar mümkün olabilmektedir. Bu rahatsızlıklar doktora, yanında çalışanlar hatta tedavi olmak için kliniğe gelecek bir sonraki hastaya bile bulaşabilecektir. Bu gibi durumlarda muhakkak dezenfekte işlemlerinin yapılması gerekir.

 

Diş Tedavilerinde Hangi Bulaşıcı Hastalıklar Söz Konusu Olabilir?

Kan, tükürük, solunum yolu, bulaşıcı hastaların yayılmasında ana hatlar olarak kabul edilebilir. En tehlikeli hastalıklar saydığımız yollar üzerinden diğer kişilere bulaşır. Örneğin Hepatit B ve C, Aids, bununlar birlikte verem gibi hastalıklar, diş muayenesi sırasında kolayca bulaşabilir.

 

Bulaşıcı Hastalığa Sahip Hastaların Tedavisinde Alınacak Önlemler:

Öncelikle, hastalığa sahip kişinin toplum adına bazı sorumlulukları mevcuttur. Bu yüzden eğer söz konusu rahatsızlıklardan birine sahipse, muhakkak diş hekimini durumdan haberdar etmesi gerekir. Böylece diş hekimi gerekli hazırlıkları yapabilecektir.

Ancak bazı durumlarda hasta bile taşıdığı riskten ve hastalıktan haberdar değildir. Bu durumda doktorun işini şansa bırakmaması elzemdir. Bu nedenle muhakkak sterilizasyon ve dezenfeksiyon için hangi önlemlerin alınması gerekiyorsa bunları harfiyen gerçekleştirir.

Bunun dışında kullanılan bazı materyaller kişiye özel olmalıdır. Örneğin ağız çalkalamak için kullanılan plastik bardaklar, iğneler muhakkak atılmalıdır ve her kullanımdan sonra yenilenmelidir. Hatta doktorun kendi kullandığı eldiven ve maske gibi malzemeleri bile değiştirmesi uygun olacaktır.

Hastanın oturduğu koltuk bile risk taşıyacaktır. Bu nedenle hastanın tedavisi tamamlandıktan sonra muhakkak oturduğu koltuğun da dezenfekte edilmesi gerekir. Eğer dezenfekte işlemleri kesintisiz ve eksiksiz gerçekleştirilirse, bulaşıcı hastaların diş muayenesi sırasında herhangi bir sorun gözlemlenmeyecektir ve korkulacak bir durum kalmayacaktır.

 

Hastaların Alması Gereken Önlemler:

Eğer bir sağlık sorunu varsa, hastanın muhakkak bu durumdan doktorunu haberdar etmesi gerekir. Böylece kendisinden sonra tedaviye gelecek hastaların sağlığını riske atmamış olur. Bu esnada da gerekli dezenfekte işlemlerinin yapılmasına olanak verir.