ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ NEDİR ?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Dişi çevreleyen dokuların tamamı periodontal (diş eti) doku olarak adlandırılır. Diş etlerinin çekilmesinin birçok sebebi vardır. Diş etlerimiz tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin dişimiz üzerinde oluşturduğu artık nedeniyle iltihaplanabilir. Ağız içinde biriken tükürük suyunda bulunan kalsiyum tuzu diş taşlarına sebep olur. Dişlerimize ve diş etlerimize tutunan diş taşları diş etinin çekilmesine sebep olur. Özellikle dişin ağız kısmında kalan bölgelerinde oluşan bakteri plakları ve diş taşları diş etinin iltihaplanmasına, çekilmesine, sağlıklı diş etinin renginin ve görüntüsünün bozulmasına sebep olur.

Diş eti çekilmesinin bir diğer sebebi de diş sıkma ve gıcırdatmadır. Gıcırdatma ve sıkma diş etlerinde baskıya sebep olur. Baskı sebebiyle diş etleri çekilir ve diş etinin rengi koyulaşır, incelir. Diş eti çekilmesi tedavi edilmedikçe diş dokusuna da zarar verir. Zarar gören diş dokusu sebebiyle diş sallanmaya başlar ve çekime gider. Diş eti çekilmesi bu sebeple diş kayıplarına da yol açabilir. Bazen sistemik hastalıklar sonucu bağışıklık sisteminin zayıflaması da diş eti çekilmesine yol açabilir.

Ağız içi bakımın kötü olduğu durumlarda diş eti hastalığının oluşma riski %80 oranda artar. Diş eti çekilmesi bazen kalıtsal (genetik) da olabilmektedir. Kalıtsal olarak diş eti çekilmeniz varsa ailenin diğer fertlerinin de diş hekimine muayene olmaları gerekir. Diş eti çekilmesinin tedavisi diş hekimi tarafından ilaç tedavisi olarak uygulanabileceği gibi, diş hekiminin muayenehanesinde klinik ortamında hastalıklı bölge temizlenerek de tedavi edilebilir. Diş eti çekilmesinin tedavisinde en önemli görev hastaya düşmektedir. Düzenli fırçalama alışkanlığı ve altı ayda bir yaptırılabilecek diş taşı temizliği ile diş eti çekilmesinin önüne geçilebilir.