ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

KRON VE KÖPRÜLERİN BAKIMI NASIL YAPILIR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Diş Kronları ve Diş Köprüleri Nedir?

Hem kron hem de köprülerin çoğu sabit protez tedavileridir. Gün aşırı temizleyebileceğiniz protez gibi çıkarılabilir tedavilerin aksine, kronlar ve köprüler mevcut diş veya implantlara yapıştırılır ve yalnızca bir diş hekimi tarafından çıkarılabilir.

Kronlar Nasıl Kullanılır?

Hasar gören bir dişi tamamen örtmek veya "kapak" yapmak için kron kullanılır. Hasar gören bir dişin güçlenmesine ek olarak, taç görünümünü, şeklini veya hizalamasını iyileştirmek için kullanılabilir. Diş benzeri bir şekil ve yapı sağlamak için bir kron da implant üzerine konabilir. Porselen veya seramik kronlar, doğal dişlerin rengine uyarlanabilir. Diğer malzemeler altın ve metal alaşımları, akrilik ve seramik içerir.

Köprüler Nasıl Kullanılır?

Bir veya daha fazla diş eksik olmanız durumunda bir köprü önerilebilir. Eksik dişlerin bıraktığı boşluklar, kalan dişlerin boşluklara döndürülmesine ya da kaymasına neden olur. Dişlerin eksikliğinden kaynaklanan dengesizlik diş eti hastalığına ve temporomandibular eklem (TMJ) bozukluklarına neden olabilir.

Köprüler genellikle bir veya daha fazla eksik dişin yerine kullanılır. Dişlerin eksik olduğu alana yayılır. Köprüler, boş alanı çevreleyen doğal dişlere veya implantlara yapıştırılır. Abutment olarak adlandırılan bu dişler, köprü için çapa işlevi görür. Abutmentleri örten kronlara, pontik olarak adlandırılan bir yedek diş takılır. Diş hekimleriniz, eksik dişlerin bulunduğu yere, işlevine, estetik kaygılara ve maliyetine dayanarak hangisini kullanacağınıza karar vermenize yardımcı olabilir.

Kronikler ve Köprülerin Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli?

Kronlar ve köprüler ömür boyu sürebilirken bazen gevşeyebilir ya da düşer. Kronunuzun veya köprünün uzun ömürlü olmasını sağlamak için atmanız gereken en önemli adım, iyi bir ağız hijyeni uygulamaktır. Bir köprüyü, yerinde tutan diş veya kemik, diş hastalığı nedeniyle hasar görürse, desteğini kaybedebilir. Günlük diş ipi ve flüorürlü diş macunu ile günde iki kez dişlerinizi fırçalayın, dişeti ve dişlerinizi sağlıklı tutun. Ayrıca muayenehaneler ve profesyonel temizlik için diş hekiminize ve düzenli olarak bakım yaptırın. Yeni kron veya köprülerin hasar görmesini önlemek için sert gıdalar ve diğer sert nesneleri çiğnemekten kaçının.