ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

İNSANLARDA DİŞ HEKİMİ KORKUSU NEDEN VARDIR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Bazı insanlar diş hekimlerine gitmeye çekinir, korkar. Bu korkunun ana sebebi geçmişte yaşadıkları kötü tecrübeler olabilir. Diğer bir sebebi internette ya da televizyonda gördükleri diş tedavi yöntemlerinin o kişiye korkunç görünmesidir. Diş hekimi korkusununa dentafobi denir. Geçmişte, özellikle çocukken yaşanılan diş hekimiyle ilgili kötü bir olayın etkisi bazen ömür boyu sürebilmektedir. Kişinin yaşı ilerlemesine rağmen korkuyu üzerinden atamaz.

 

Diş hekimi ve iğne korkusu

Bazı insanlar da dişin tedavi edilmesinden değil, iğneden korkarlar. Bu durumda iğneye ve acıya karşı duyulan bir korku vardır. Bu korku gereksizdir. Çünkü iğne dişin tedavi esnasında acımasını önler. Gelişen teknoloji sayesinde hastaların ağrı duymaması için birçok alternatif geliştirilmiştir. İğneden endişelenen hastalar için iğne yapılmadan önce sprey şeklinde yüzeysel anesteziler uygulanarak iğne acısının hiç hissedilmemesi sağlanabilir. Böylece hasta kendini psikolojik açıdan kendini rahat hissedebilir, ağrı stresi yaşamaz. Diş hekimi korkunuzu yenebilmek için doktorunuzla konuşabilirsiniz. İğneden mi, aletlerden mi korktuğunuzu diş hekiminize açık bir şekilde izah edebilirsiniz. Diş hekiminiz korktuğunuz konularla ilgili çözüm üreteceklerdir.

Çocukları diş hekimine alıştırmanın yolları

Çocukların diş hekimine alışabilmeleri için onları korkutmamak gerekir. Çocuklar kötü bir şey yaptıkları zaman “seni diş hekimine götürürüm” diye tehdit etmek çok yanlış bir davranıştır. Bu davranış insanlarda ömür boyu etki yaratır ve diş hekimi korkusunu yenemezler. Çocukları ilk diş hekimine “tanışma amaçlı” götürülmeleri tavsiye edilir. Hatta onların özel günleri, yaş günlerine denk getirilebilir. Böylece çocuklar ilk tedavilerinde eğlenceli bir gün geçirmiş olur.

Diş hekimi korkusunu artıran nedenler

Diş hekimi korkusunu artıran nedenler ön yargıdan kaynaklanır. Bazı filmler, karikatürler ve dergiler ön yargının çoğalmasını sağlar. Özellikle çocukların bu tür film, karikatür ve dergilerden uzak tutulması gerekir. Bazıları da özellikle delici aletlerin ağız içine sokulmasından korkar. Bu aletlerin steril olmayacağı düşüncesine kapılır ve çeşitli bulaşıcı hastalıkların bulaşabileceğinden korkar. Bu korkular kabul edilebilirdir. Ancak her şeye rağmen hoşlanmadığımız bu durumların hayatımızda olabileceğini düşünmeli ve üstesinden gelinmeye çalışılmalıdır.