ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

ÇOCUKLARDA ERKEN SÜT DİŞİ KAYBI

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Bebeklerin ilk dişleri yaklaşık altı aylıkken çıkmaya başlar, bu andan itibaren de bebeğin ağız ve diş sağlığını koruma görevi ebeveynlerine düşer. Çocukların sağlıklı dişlere ve düzgün bir çene yapısına sahip olabilmesi için anne ve babalara düşen en büyük görev, gerekli alışkanlıkları çocuklarına kazandırmaktır. Bu alışkanlıklardan birisi de diş doktorunuzu düzenli ziyaret etmek olmalıdır. Çocuğunuzu götürdüğünüz pedodontist, size bir sonraki ziyaretinizin zamanını zaten söyleyecektir.

 

Çocuğunuzun ilk diş muayenesinde sizi neler bekler?

Çocuğunuz ilk kez diş doktoruna gideceği zaman, bir çocuk diş doktoruna götürmek konusunda özen göstermelisiniz. Pedodontistler hem diş çürüklerine, hem de çocuklarınıza farklı bir gözle bakar. Yetişkinleri muayene etmeye alışık olan bir doktor, istemeden de olsa çocuğunuzun ileride dişçiden korkmasına neden olabilir. İlk doktor ziyaretinizde doktorunuz size bazı soruların cevaplarını verecektir:

  • Çocuğunuz hangi diş macununu kullanmalı?
  • Çocuğunuz hangi tip diş fırçasını kullanmalı?
  • Çocuğunuz hangi sıklıkta dişlerini fırçalamalı?
  • Süt dişleri ne zaman dökülmeye başlar?
  • Süt dişlerinde çürük olursa nasıl hareket etmelisiniz?
  • Erken süt dişi çekimlerinde yer tutucunun önemi nedir?

 

Ağız ve diş sağlığı için gereken alışkanlıklar nelerdir?

Çocuklarınızın dişleri çürümeden önlem almak her zaman için daha önemlidir. Çürüyen bir dişi tedavi ettirmek çok önemli olsa da hiç çürümemesini sağlayabilmek daha önemlidir. Çürükleri engellemenin en etkili yöntemi de çocuğunuza diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır. Bunu yanı sıra şekerli sakız, şeker, çikolata ve paketli ürünleri mümkün olduğunca az tüketmesini sağlarsanız, çürüklerin önüne geçebilirsiniz. Bu tür yiyecekleri tükettikten sonra, sabah kalkar kalkmaz ve gece yatmadan önce de çocuğunuzun diş fırçalamayı alışkanlık haline getirmesini sağlarsanız, erken süt dişi çekimlerinde yer tutucunun önemi nedir gibi konuları düşünmeniz gerekmeyecektir.

 

Dişlerde çürüme ve diş kaybı olursa ne yapabilirsiniz?

Çok uğraşmanıza rağmen çocuğunuz ağız ve diş sağlığı için gerekli alışkanlıkları edinemezse ya da dişleri çürümeye eğilimli ise merak etmeyin, dişçiniz sizin için en uygun çözümü mutlaka size sunacaktır. Erken diş çekimlerinde yer tutucunun önemi nedir, sorusunu size yanıtlayacaktır.

Yer tutucu, her çocuğun ağzına göre özel olarak hazırlanmış, metal ya da plastik malzemeden yapılmış bir aparattır. Bu aparat çekilmek zorunda kalınan dişin yerine yerleştirilir ve böylelikle yanlardaki dişlerin boşluğu kapatması engellenir. Yer tutucu, çocuğunuzun sağlıklı ve kalıcı olan dişinin kolay ve doğru çıkmasını sağlar.