ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ HANGİ SIKLIKLA YAPILMALIDIR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Diş taşı, toplum arasında tartar adıyla da bilinmektedir. Diş taşı, tükürüğümüzde bulunan minarellerin ve aynı şekilde diş üstünde biriken plakların bir sonucu olarak karşımıza çıkar.

Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Diş taşı temizliği nasıl yapılır sorusuna cevap verecek olursak, dişetlerine ve çevresine verdiği zararla ciddi rahatsızlıklara neden olan tartar, kısa süreli bir müdahale ile rahatça temizlenir. Diş taşı temizlemenin herhangi bir zararının bulunmadığı bilinmektedir. Diş taşı temizliğinin düzenli şekilde yapılması, oluşabilecek ciddi rahatsızlıkların önlenmesini sağlayacaktır.

Diş Taşı Ne Sıklıkla Temizlenir?

Diş taşları diş eti iltihabı ve aynı şekilde diş etinde meydana gelebilecek rahatsızlıklara zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle kesinlikle ihmal edilmemelidir. Diş taşı temizliği bir kez yaptırılınca ne yazık ki yeniden oluşmasının engellenmesi mümkün olmayacaktır. Bu nedenle düzenli olarak altı ayda bir yaptırılmalıdır. Diş taşı temizleme sıklığı bu şekilde belirlenmelidir.

Diş Taşı Temizlenmediği Takdirde Ne Olur?

Diş taşı, dil altı tükürük bezlerinin ve kulak önü tükürük bezlerinin bulunduğu alanlarda daha sık oluşur. Bunun nedeni tükürüğün tartar oluşmasını tetiklemesidir. Bu nedenle tartar oluşumu en çok üst birinci azı dişlerinin büyük olanlarının özellikle yanağa bakan yüzlerinde ve alt çenede bulunan ön dişlerin arka bölümünde görülür. Çünkü bahsettiğimiz tükürük bezleri bu bölgelerde bulunur.

Eğer diş taşı temizlenmezse, diş etinde çekilme gözlemlenebilir. Bunun yanında daha ileri sorunlar da meydana gelebilir. Örneğin çene kemiği kaybı yaptığı için dişlerin sallanması ve düşmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Ne Yapmalı?

Diş taşı oluşumunu engellemek son derece önemlidir. Bunun için diş taşı oluşumunu engellemek yapılması gereken ilk uygulama olabilecektir. Mutlaka düzenli olarak dişlerin fırçalanması gerekir. Böylece bakteri plağı oluşumu engellenebilecektir. Eğer diş plağı oluşumu mevcutsa, mutlaka diş hekimine başvurulmalı ve tedavi sürecine başlanmalıdır. Diş taşı temizletme acısız ve ağrısız bir uygulamadır ve kısa sürece gerçekleştirilip tamamlanır. Bu nedenle sağlığınız için ertelenmemelidir. Bunun dışında bir kez diş taşı temizliği gerçekleştirildikten sonra kontrol elden bırakılmamalı, altı ayda bir uzman bir diş hekimine muayeneye gidilmeli, kontrolün ardından doktor uygun görürse, diş taşı temizliği tekrarlanmalıdır.