ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

ÇARPMA – DÜŞME SONUCUNDA ÇOCUĞUN DİŞLERİ YERİNDEN ÇIKARSA NE YAPMAK GEREKİR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Anne babaların en büyük servetleri çocuklarıdır. İstenmeyen bir kaza söz konusu olduğunda hızlı ve pratik olmak isterler. Bazı kazalar onları telaşa ve paniğe sürüklese de doğru bir hamle ile sorunlar halledilebilir. Özellikle çarpma, düşme, yaralanma gibi durumlarda serinkanlılığınızı koruyarak gerçekleştireceğiniz bazı davranışlar çocuğunuzun sağlığı için büyük önem taşıyabilir. Örneğin çocuğunuzun düşme, çarpma gibi çeşitli travmalar neticesinde dişlerinden biri yerinden oynar, daha da kötüsü düşerse ne yapmalı? Düşen diş saklanmalı mı yoksa saklanmasının bir anlamı olmadığı için bu önlem alınmamalı mı? Birlikte inceleyelim.

Düşen Diş Saklanmalı mı?

Öncelikle anne ve babaların böyle bir durumda sakin olması gerekmektedir. Öncelikle dikkat edilmesi gereken konu şudur; diş kökünden mi çıktı, yoksa kırıldı mı? Yani eğer çocuğunuzun dişi kırılmışsa ve diş kökü hala ağzındaysa nadir de olsa restorasyon metaryeli olarak kullanılması mümkün olabilmektedir. Sakince çocuğunuzun ağzının içini kontrol etmeli ve dişin kırılıp kırılmadığına bakmalısınız.

Çoğu zaman çocuğun dişinin üst tarafı kırılır ve düşer ancak panik nedeniyle buna dikkat edilmez ve kırılan parça alınmaz. Ancak mutlaka dişin kırılan parçası alınmalıdır. Genelde dişin üst tarafı kırıldıysa ve kök hala ağızdaysa, dişin tekrardan kullanılması çok zordur. Kimi zaman da imkansız olmaktadır. Ancak bazen daha önce de bahsettiğimiz gibi kullanılma şansı bulunabilmektedir.

Bazı durumlarda kırık parça yapıştırılır ve diş kurtarılır. Ancak bazı durumlarda diş yapıştırılamaz ve saklama işlemi boşa gerçekleştirilmiş olur. Ancak dişin kurtarılıp kurtarılamayacağı bilinmediğinden dolayı alınması ve saklanması doğru olacaktır.

Travma gerçekleştikten sonra parçayı almak ve kısa sürede uzman bir diş hekimine müracaat etmek önem arz eder. Böylece ağrıların önlenmesi sağlanır. Bazı nadir durumlarda ise diş yapıştırılabilir.

Diş Yerinden Fırlamışsa:

Bazı travmaların ardından ise diş kökü ile birlikte yerinden fırlamaktadır. Dişin köküyle yerinden fırlaması durumunda yapılması gerekenler şunlardır;

  • Kesinlikle diş kök kısmından kaldırılmamalıdır. Uç kısmından tutulup kaldırılmalıdır.
  • Diş güzelce yıkanmalı, ardından çocuğun dil altında, eğer bu mümkün değilse annenin dilinin altında veya ılık bir süt içinde saklanarak diş doktoruna götürülmelidir.
  • Bu maddelere dikkat edilerek doktora ulaştırılan diş yerine tekrar yerleştirilip kullanılabilecektir.