ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

DİŞ ETİ BÜYÜMELERİNDE NE YAPILMASI GEREKİR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Diş eti büyümeleri pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Bununla berabet başka hastalıkların da habercisi olabileceği için muhakkak ciddiye alınmalıdır. Günümüzde pek çok kişinin bu hastalıktan muzdarip olduğu görülmektedir. Her yaş grubunda gözlemlenen bu hastalık sağlıklı diş etlerinde meydana gelmez.

Burada önemli olan çoğu diş hastalığında da olduğu gibi ağız bakımının yeterince özenli gerçekleştirilememesi sebebiyle meydana gelmektedir. Ağız bakımına dikkat etmeyen kişilerde bakteri oluşumu gerçekleşir ve bu nedenle diş etleri iltihaplanır. Bir süre sonra da diş etlerinde büyüme gözlemlenir.

Kimi zaman da çeşitli zamanlarda bu rahatsızlık daha sık gözlemlenmektedir. Örneğin hamilelik sürecinde, ergenlik döneminde, bazen de ilaç kullanımı sebebiyle gözlemlenebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken iyi veya kötü huylu olabilen tümoral nedenlerdir. Bu tür nedenler ve sistematik rahatsızlıklar da diş eti büyümesi sebepleri arasında yerini alır.

Diş Eti Büyümesi Nedenleri

Sağlıklı bir diş eti açık pembe renktedir. Görünümü portakal kabuğunu andırır. Dişleri kök başlangıcı itibari ile sarar ve muntazam bir hat oluşturarak devam eder. Sağlıklı dişlerde kanama meydana gelmez. Özellikle diş fırçalarken, diş ipi kullanırken veya kendiliğinden meydana gelen kanamalar sağlıklı dişlerde gözlemlenmez.

Bu mükemmel görüntü bazı dönemlerde sekteye uğrar. Karşımıza çıkan ilk dönem ergenlik dönemi olmaktadır. Hormonal gelişmelerin arttığı bu süreçte progesteron ve östrojen hormonlarının artış şiddeti ön dişlere etkide bulunur. Bu da diş çevrelerini saran kırmızı baloncuk görüntüsüne, diş aralarında fark edilebilen diş eti büyümeleri ve bir de meydana gelen kanamalardır.

Bu dönemde ağız sağlığına ekstra dikkat edilmelidir.

Bir diğer kritik dönem ise hamilelik sürecidir. Bilindiği üzere bu dönemde de hormonlar aktif çalışır. Hamilelikte görülen diş eti büyümeleri tümör kitlesi görünümündedir. Gebelik sona erdiğinde diş eti büyümesi kendiliğinden küçülerek ortadan kalkabilir. Yeme içmeyi çoğu zaman etkilemez lakin kısa bir cerrahi operasyonla, kesilerek alınabilmektedir. Anne adayının bu dönemde ağız hijyenine çok dikkat etmesi gerekir.

Bazen de kullanılan ilaçlar diş eti büyümesi nedenleri arasında yerin alır.  Özellikle sara ile tansiyon hastalıklarında tüketilen ilaçlar, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar diş etlerinde büyümeye sebep olur. Böyle bir durum ortaya çıktığında ilacın değiştirilmesi veya tamamen kesilmesi uygun görülebilecektir.

Tedavisi

Diş eti büyümesi durumu ile karşılaşıldığında uzman bir doktordan destek alınmalıdır. Öncelikle diş bakımına özen gösterilmeli, hastalığın sebebi iyi belirlenmelidir. Ardından doktor tedavi uygulayabilir veya keserek diş eti büyümesini alabilir.