ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

AĞIZDA ÇIKAN AFTLARIN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Ağız Aftları Nedir?

Aft dendiği zaman ağızın içinde çıkan yaraları anlıyoruz. Bunlar genellikle ağız içi, yanak, dudak, dil ve diş etlerinin üzerinde görünen yaralardır. Genel olarak sarı veya kırmızı renklerde olan bu yaralar zaman zaman ağrılar yapabilir ve beyaz rengi almış ülserli lezyonları ortaya çıkarabilir. Bayanlar erkeklere oranla daha sık aft sorunu yaşmaktadır. Aft sorunu olan kişiler genel olarak gülerken, konuşurken ve yemek yerken sıkıntılar yaşar.  Bulaşıcılığı olmayan aft yaraları sigara ve alkol tüketimine bağlı olarak veya dudak yanak ısırmaya bağlı olarak oluşabilmektedir. Yaralara bir virüs veya bir bakteri neden olmamaktadır.

Nedenleri

Aft yaralarının nedeninin bir virüs veya herhangi bir bakteri grubunun olmadığı bilinmektedir. Beslenme alışkanlıklarına göre şekillenebileceği gibi bununla beraber strese bağlı olarak veya travmaya bağlı olarak da aft yaralarının olması mümkündür. Sterse bağlı olarak oluşan aftlara migren ve gastrit gibi hastalıkların neden olduğu bilinmektedir. Ayrıca beslenme alışkanlıklarına da değinecek olursak fazla asitli yiyecekler, baharatlı yiyecekler yani ağız mukozasında tahrişe neden olabilecek yiyeceklerin de aft yaralarına neden olduğunu söyleyebiliriz. Travmatik nedenlerden dolayı aft yaralarının oluştuğu da görülmektedir. Bu genellikle dil ısırma, yanak ve dudak ısırma alışkanlıklarının yanı sıra protezlere tam adapte olamama sorunundan da kaynaklanabilmektedir. Diş macunu kullanımında asit oranı yüksekse de aftların oluşması muhtemeldir. Ayrıca sistemik hastalığı olan kişilerde de ağız yaraları oluşabilmektedir.

Nasıl Önlenir?

Kişilerin aft yaralarını önleme esnasında dikkat etmesi gereken unsur tahriş eden gıdalardan uzak durması olduğunu bilmelidir. Yemek ve içekler ılıkken tüketilmelidir.

Tedavi Süreci

Tedavinin başlangıcı bir hekimle beraber olmalı ve hekimin yazmış olduğu reçeteye uyulmalıdır. Doktorunuz yazılan reçetedeki ilaçlar hakkında sizleri bilgilendirecektir. Birçok ilaç grubu bunun tedavisinde kullanılabilmektedir. Ayrıca aftların tekrarlanmaması veya tedavi süresince büyük ağrılar oluşturmaması için beslenmenize dikkat etmeniz gerekmektedir. Beslenme alışkanlığınızı düzenlemeniz ve asitli ve baharatlı gıdalardan uzak durmanız gerekmektedir. Tedavi sırasında yemek yerken reçetelendirilmiş olan aft kreminizi yemek yemeden önce ağzınızdaki yaraların üzerine sürmeli ve bu yaralar geçene kadar buna uymalısınız.