ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

SÜT DİŞLERİ AĞIZDA NE ZAMAN SÜRMEYE BAŞLAR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Minik bebeğinizin dişleri kaşınmaya başladı. Zaman zaman huzursuzlanıyor, eline geçen her şeyi diş kaşıma aleti olarak kullanmaya çalışıyor. Peki süt dişleri ne zaman çıkar, gelin hep birlikte inceleyelim.

Süt Dişleri Ne Zaman Çıkar?

Bebeklerde süt dişleri, altıncı aydan itibaren çıkmaya başlar. Bu dişlerin oluşumu iki yaşa kadar sürmektedir. 20 adet süt dişi çıktığında süreç tamamlanmış olur. Ancak dişlerin sürme zamanı bazen farklılık gösterebilmektedir. Bu durum da anne babalarda tedirginliğe neden olabilir. Fakat dişlerin erken çıkması ne kadar doğalsa, geç çıkması da o kadar doğal karşılanmalıdır. Sizi tedirgin eden anormal bir durum söz konusuysa, uzman bir diş hekimine danışılmalıdır.

Bilmeniz gereken, altıncı yaş dişleri olarak bilinen kalıcı dişlere kadar karışık dişlenme dönemi söz konusudur. Bu dönemde hem süt dişleri hem de kalıcı dişler ağızda yer bulur.

Süt Dişlerinin Çıkma Sırası

Süt dişleri altıncı aydan itibaren sürmeye başlar. Bundan sonra ise sırayla dişler çıkar.

Alt ön dişler altıncı ve sekizinci ayda,

Üst ön dişler sekiz ve on iki ay arasında,

Üst ön iki dişin yanlarında bulunan iki diş 9 ve 13 ayda,

Alt ön dişlerin iki yanında bulunan iki diş 10 ie 16 ay aralığında,

Azı dişler ise, 13 ile 33 ay aralığında oluşumunu tamamlar.

Elbette bu ay aralıkları her bebek için geçerli olmayacaktır. Bazı bebeklerin süt dişleri daha erken sürmeye başlarken, bazı bebeklerde ise daha geç sürebilir. Bebeğinizin süt dişleri bir iki ay geç çıktığında bu sizi endişelendirmemelidir. Bazı bebeklerde süt dişlerinin tamamlanması üç yaşı bulabilir. Ancak küçük yaştan itibaren çocuğunuzu diş doktoruna götürmeniz, sadece süt dişlerin çıkış süreci ile ilgili değil, aynı zamanda diğer bir çok rahatsızlığından erken yaşta fark edilerek müdahale edilmesine yardımcı olacaktır.

Özellikle süt dişler, nasılsa yerine yenisi gelecek diye kimi zaman ihmal edilebilmektedir. Böyle bir durum kesinlikle yanlıştır. Özellikle süt dişlerde görülen çürümelere müdahale edilmesi, erken yaşta çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırılması önem arz etmektedir.