ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

BİBERON ÇÜRÜĞÜ

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Erken dönem çocukluk zamanı çürüğü ve yahut başka ismiyle biberon çürüğü; bebeklerde üst kısımda ki kesen dişlerde başlayıp ve oldukça çabuk ilerleme gösteren bilinen bir çürük tarzıdır. Biberon çürüğü, öncelikle dişin minesinde beyazımsı tebeşir gibi lekelenme ile başlangıç gösterir. Zaman geçtikçe minede doku yitimleri gözlemlenir ardından ak tebeşirimsi leke oluşumlarının yerine kahverengi-sarı leke oluşumları meydana gelir. Ekseriyetle aile dişlerde olan çürüğün farkına vardığında çürükler bir hayli ilerlemiştir.

Biberon çürümelerinde; çürümeye sebep olan biberon kullanımı değildir, biberonun içerisindeki süt olmaktadır. Hem anne sütü, aynı zamanda inek sütü tabi şekilde çok yüksek şeker (laktoz) barındırır. Bebekler gece uyumadan evvel ve yahut uyku esnasında anne sütü emmesi veya biberonla inek sütü tüketmesi ile ağız içerisinde toplanan süt, mikropların çabuk şekilde çoğalması adına elverişli bir ortam meydana getirir. Uyku sırasında tükürük salınımının yavaşlaması, mikropların üretmiş olduğu asite karşın minenin çözülmesine kolaylık sağlar. Bu sebeple bilhassa gece besin alımının ardından süt dişlerinde temizliğe önem verilmelidir.

Biberon Çürüğü Nasıl Anlaşılır?

Biberon çürüğü ekseriyetle üst kısımda ki ön (kesici) dişlerde oluşur. Emme eylemi esnasında dil alt kısımda ki kesen dişlerin üstünü örter bundan dolayı biberon çürümelerinden en son alt kesen dişler etki görür. Dişlerin sürmüş olduğu erken zamanda diş minelerinin güçsüz olması ile diş bakımı alışkanlığı kazanılmamış olması sebebi ile bu çürük tarzı genellikle çabucak yayılma gösterir. Pek çok anne ile baba çürüğün farkına varmaları ile bütün dişlere yayılım göstermesi aralığında oldukça kısa bir zaman dilimi geçtiğinden şikayet ederler.

Biberon Çürüğünden Korunmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Biberon çürük oluşumunun erken teşhisi adına çocuğu elbette ki bir yaşına girmeden evvel çocuk diş hekimine götürüp muayene ettirilmelidir. Bir yaşına girmesiyle uyku sırasında besin almasına izin verilmemeli. Bebeğinizin dişlerini sistemli şekilde her beslenmenin ardından nemli bir tülbent ya da diş fırçası ile temizlenmeli. Beslenme ardından bebeğin dişleri fırçalanmadığı hallerde su içmesine yardımcı olun. Bebeğin tüketeceği sütün içine reçel, bal, pekmez benzeri yüksek şeker içeren besinler eklemesinde bulunmayın.