ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

DİŞ GICIRDATMA (SIKMA, BRUKSİZM) NASIL ÖNLENEBİLİR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Diş gıcırdatma (sıkma, bruksizm) nasıl önlenebilir sorusunun cevabı olarak pek çok yöntemi vardır. Diş gıcırdatma özellikle geceleri belli bir stres sonucunda oluşan bir rahatsızlıktır. Diş gıcırdatmayı önlemenin yolları da mevcuttur.

Diş Gıcırdatma Niçin Olur?

Diş gıcırdatma (sıkma, bruksizm) nasıl önlenebilir diye bakılmadan önce kişinin neden diş gıcırdattığını tespit etmesi gerekmelidir. Bunu bir hekim yardımıyla yapmakla birlikte kişiler kendileri de anlayabilir.

Diş gıcırdatan insanlarda, uyandıklarında yüz kaslarında yorgunluk ya da baş ağrısı görülebilir. Bununla birlikte çenede geçmeyen bir ağrı yaşayabilirler. Bu gece diş gıcırdatması sonucu ortaya çıkabilir.

Diş gıcırdatması insanların çoğunda görüle bir rahatsızlıktır. Genelde de stres sonucu oluşmaktadır. Özellikle geceleri diş gıcırdatma ve sıkma sonucunda dişlerde çatlama, zamanla diş minelerinin aşınması, dişlerde kırılmalar, diş aralarında gevşeme gibi pek çok soruna sebebiyet verebilir. Diş gıcırdatma belirtileri genelde şu şekildedir;

  • Sabahları uyanıldığında baş ağrıların görülmesi,
  • Yüz ve çene kaslarında ağrı ve kasılmalar,
  • Boyun bölgesinde ağrı,
  • Dişlerde kırılma ve çatlamalar,
  • Dişlerde sallanma ve hassasiyet görülmeleri diş gıcırdatmanın belirtileridir.

Diş Gıcırdatma Nasıl Önlenir?

Diş gıcırdatma (sıkma, bruksizm) nasıl önlenebilir diye bakıldığında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

  • Stresi azaltmak: bilinç farkındalığı egzersizleri yapmak, olumlu düşünceleri çekmek gibi yöntemlerle stresi azaltmak gerekir. Bunu tek başına sağlayamayan kişiler partnerlerinden yardım alabilir.
  • Gece plağı (ağız koruyucu) takmak: stresi azaltma yöntemlerinden sonra hala geceleri dişlerini gıcırdatanlar diş hekimine başvurarak bir ağız plağı edinmelidir. Diş gıcırdatma sırasında dişlerin zarar görmemesi için ağız plağı takılabilir.
  • Yanlış hizalanmış dişler: diş gıcırdatmanın sebebi yanlış hizalanmış dişlerden kaynaklanabilir. Bir diş hekimine başvurarak diş teli yardımıyla dişlerin hizasını düzeltmek diş gıcırdatmaların önüne geçecektir.
  • Alkol ve kafeinden uzak durmak: özellikle akşam yemeklerinin yanında ya da akşam yemeklerinden sonra kahve, çay, kafein, çikolata, gazlı içecekler gibi besinler uyku kalitesini etkilemektedir. Bu sebeple gece uyurken farkında olmadan diş sıkmaları gerçekleştirilebilir. Zihni ve vücudu dinlendirmek amacıyla akşam saatlerinden sonra bu besinlerden uzak durmak gerekir. Alkol de uyku kalitesini kötü etkileyen bir besin olduğu için özellikle gece saatlerinde alkol alımından kaçınmak gerekir.