ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

ÇOCUKLARDA DİŞ TEDAVİSİNİN ÖNEMİ NEDİR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Günümüz dünyasında insanların sağlıklarına gereken önemi vermedikleri ve özellikle de ağız hijyenine de dikkat etmedikleri görülmektedir.

Türkiye standartlarında büyük veya küçük olsun hasta pörtföyü incelendiğinde, özellikle anne babaların ağız bakımı ve diş fırçalama alışkanlığını düzenli bir şekilde yapmadıkları görülmektedir. Bu sebeple çocuklarda anne babalarını örnek aldıklarından diş fırçalama alışkanlığını kazanamamaktadırlar. Diş fırçalamada özellikle her yemekten sonra gerek büyük gerek küçük yaş hastalarımız dişlerini fırçalamalıdırlar. Ara öğünlerde tüketilen şekerli ve karbonhidratlı yiyecekler ve asitli içecekler dişlerin daha çabuk çürümesine sebep olmaktadır. Bu yüzden günde en az üç defa diş fırçalamayı önermemize rağmen bu şekilde dişlerini fırçalamayıp aksine tamamen ihmal eden hastalarımız vardır. Diş fırçalama işlemi yapılırken mutlaka diş macunu kullanılması gereklidir diye bir kural yoktur. Diş macununa içeriği nedeniyle alerjisi olan hastalarımız gerektiğinde karbonat veya tuz ile de dişlerini fırçalayabilirler.

 

Diş fırçalama 6-8 ay ile erken dönemde başlayabilir. En geç bir yaş itibariyle diş fırçalamaya başlamak gerekmektedir. Özellikle bu dönemde süt dişler daimi dişler çıkana kadar ağızda tutulmalı gerekli bakım yapılarak diş sağlığı korunmalıdır. Diş sağlığı yeterli düzeyde fırçalama ve bakım ile sağlanamadığında daimi dişlerin sürme zamanına kadar gerekli tedaviler ile süt dişler tedavi edilip ağızda tutulmalıdır. Tedaviler sonucu süt dişlerin çekimi gerekiyorsa çekilen süt diş bölgesine daimi dişin yerini korumak için yer tutucu apareyler kullanılabilir. Tedavi olmayan daimi dişlerin kaybı dental ark üzerinde çene kemiğinin erimesine sebep olabilir. Buna sebebiyet vermemek için yine yer tutucu ve başka alternatif tedavi seçenekleri ile daimi dişler için sağlıklı ağız ortamı sağlanmalıdır.