ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

GECE VEYA GÜNDÜZ AĞIZDAN NEFES ALMANIN AĞIZDA YARATTIĞI OLUMSUZ ETKİLER

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Ağız, sindirim sistemimizin başlangıç noktasıdır. Besinlerin vücudumuza girişleri ağızdan başlar ve dişler besinleri sindirime hazırlar. Dişler dış ortama açıktırlar. Bu yüzden bakımımıza ve dikkatimize muhtaçtırlar. Örneğin aşırı sıcak besinlerden kaçınmalıyız ki ağız içi dokularımız sıcaktan zarar görmesin. Oluşan çürükler, yaralar mutlaka diş hekimi yardımı ile çözülmelidir. Tedavi çok önemlidir. Gerekli özen gösterilirse ağız kokularının da önüne geçilmiş olur. Ağzımızın sağlığı ile dişlerimizin sağlığı birbiriyle bağlantılıdır. Bu özen gösterilmezse diş çürükleri oluşur. Hele ki karbonhidratlı yiyecekler çokça tüketiliyor ve diş-ağız bakımı yapılmıyorsa çürük kaçınılmaz son olur. Gece veya gündüz ağızdan nefes almanın ağızda yarattığı olumsuz etkiler üzerine bilgi vermeden önce doğru nefesin nasıl olması gerektiğine değinilebilir.

 

Nefes almak çok basit bir eylem gibi görünebilir. Fakat kişilerin çoğu yanlış nefes alır. Örneğin ciğerlerin nefes alırken tümüyle kullanılmaması gibi bir sorun vardır. Alınan yüzeysel nefesler akciğerin de tam çalışmamasına sebep olur. Eğer nefes yanlış alınıyorsa, bu kişilerde sinire, hayatın daha kopuk yaşanmasına, daha sık hastalanmaya yol açabilir. Doğru nefes derin olmalıdır. Akıcıdır. Karnın ve göğsün dengeli kullanımı ile oluşur. Diyafram kasının nefes almada çok önemli bir işlevi vardır. Düzensiz nefes alma alışkanlığının değişmesi için önce nefes almadaki bozukluğu tespit etmek gerekir. Doğru nefes alınımının kilo vermekte dahi etkili olduğu gözlenmiştir. Nefes ağızdan da alınabilir. Fakat gece veya gündüz ağızdan nefes almanın ağızda yarattığı olumsuz etkiler vardır.

Gece veya gündüz ağızdan nefes almanın ağızda yarattığı olumsuz etkiler için bazı açıklamalar yapılabilir. Ağızdan nefes almak bademciklerin veya geniz etinin büyümesine yol açar. Bademcikler şişer, bu durum özellikle soğuk aylarda görülür. Bademciklerin şişmesi yutkunmayı acılı bir hale getirebilir. Ağızdan nefes alan kişilerde bir süre sonra ön dişler arasında aralık oluşur. Ağızdan nefes alınması ağız kokusuna da yol açar. Çünkü ağzın açık olması ağız içini mikropların hedefi haline getirir. Bademciğin ve geniz etinin büyümesi dolayısıyla alt çene ileriye doğru kayma yapabilir. Diş eti rahatsızlıkları ve dişlerde sararma görülebilir.