ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

TOTAL VE PARSİYEL PROTEZ KULLANANLARİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN NOKTALAR

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Total ve parsiyel diş protezleri tam ve de bölümlü protezlerdir. Total ve parsiyel protez kullananların dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır.

  • Total yani tam protez

Total protez kişilerin ağızlarındaki büyün dişleri kaybetmeleri halinde uygulanır. Son zamanlarda ise ağzında hiç diş kalmamış kişilerin tek seçeni total protez değildir. Çene kemiği üzerine yerleştirilen implantlardan da faydalanılabilmektedir. Bu sayede hastalar sanki dişlerine kavuşmuşlar gibi rahat edebilmektedirler.

  • Parsiyel yani bölümlü protez

Kısmi diş eksikliklerinde parsiyel protez yöntemi uygulanmaktadır. Kroşe ismi verilen kancalar aracılığı ile dişe tutunan bir protez şeklidir.

  • Protezlerin yapılışı

Protez yaptıracak hastalar protezin yapılmasının zaman alacağını bilmelidirler. İyi bir protez için izlenmesi gereken bazı prosedürler vardır. İlk muayene esasında protezin yerleşeceği dokular incelenir. Ölçü alınır. Bu ölçüye uygun özel bir kaşıkla protez sınırı belirginleştirilir. Protezin provası yapılır. Bu işlemlerin düzgünce yapılması sayesinde protez ağızla tam uyumlu olabilmektedir.

  • Total ve parsiyel protez kullananların dikkat etmesi gereken noktalar

Protezin kullanımına alışmak zaman alabilir. Bu süre genelde iki ay kadar sürmektedir. Bazen hastanın protezini çıkarmadan belirli bir süre takması gerekebilir. Bu sayede diş hekimi protezde bir rahatsız varsa bunu çözebilir. Hastalar düzenli olarak diş hekimlerine görünmelidirler. Bu sayede kontroller sırasında gerekli düzeltmeler yapılabilir. Çok uzun süre kullanılmış protezlerde ana maddesinde aşınmalar oluşabilir. Bu durumda yine diş hekimi devreye girecektir. Protezleri temiz tutmak da önemli noktalardandır.

  • Protezlerde yaşanabilecek problemler nelerdir?

Protezler günümüzde gayet doğal görünümlüdür. Bir süre sonra kişiler protezlerin kendilerine aitmiş gibi rahat hissettirdiğini belirtirler. Ama başlangıçta proteze de alışma süreci vardır. Bütün yiyecekler protezlerle rahatça yenilebilir fakat aşırı sıcak veya yapışkanlı besinlerde kaçınılmalıdır. Protezin hem sağ hem de sol yanını kullanmak da önemlidir. Bu sayede protezin dengesi kaçırılmamış olur. Eskimiş veya tutuculuğu azalmış protezler hemen değiştirmelidir. Çünkü yumuşak dokuya zarar verirler. Ya da astarlama denilen işlem yapılmalıdır. Bu sayede dokularla uyumu sağlanabilir. Total ve parsiyel protez kullananların dikkat etmesi gereken noktalar bilinirse sık doktor kontrolü ile protezler uzun zaman kullanılabilmektedir.