ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

AKRABA EVLİLİKLERİNDE AĞIZDA OLUŞAN ANORMALLİKLER

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Akraba evlilikleri genel olarak, ailelerin maddi çıkarlar gözetmesi, akrabalıkların pekişerek daha büyük sevgi ve saygı bağlarının kurulması gibi sosyal ve psikolojik düşüncelerle gerçekleştirilmektedir. Akraba evlilikleri sonucu kalıtsal pek çok hastalık nesilden nesle aktarılmaktadır.

Pek çok hastalık yanında Akraba evliliklerinde ağızda oluşan anormallikler görülebilmektedir.

Aşağıda akraba evlilikleri sonucu, ağız bölgesinde oluşabilecek birkaç şekil bozuğundan bahsedeceğiz.

 

Epidermolozis Bülloza Nedenleri Ve Tedavisi:

Deride ve mukozada yani ağız içi, genital bölge, anal bölge, göz, burun, nefes yolu, yemek borusu gibi vücut bölgelerinde içi su dolu kabarcıklar (bül) oluşumu ile kendini gösteren bir hastalıktır.

İçi su dolu kabarcıklar çoğunlukla o bölgeye uygulanan bası, çarpma, dokunma gibi olaylardan sonra ortaya çıkar. Hastalık kalıtsal olduğu için hayat boyu kalıcıdır. Henüz bir tedavisi yoktur.

 

Dudak, Damak Yarığı:

Bebeğin anne karnında yüzü oluşurken burun tabanında üst dudakların birleşememesinden dudak yarığı oluşur. Bu anormallik arkada, ağız içinde de devam ederse damakta da yarık meydana gelir.

Dudak yarığı tek ya da iki taraflı olabildiği gibi damak yarığı ile beraber de olabilir. Bazen de dudak yarığı olmaksızın sadece damak yarığı oluşabilir.

Akraba evliliklerinde ağızda oluşan anormallikler arasında belirtmiş olduğumuz dudak damak yarıkları, akraba evlilikleri yanında, genetik faktörler,  gebelikte geçirilen viral enfeksiyonlar, bazı vitamin eksiklikleri, gebelikte annenin sigara veya alkol kullanımı gibi pek çok nedenden dolayı da oluşabilir.

 

Çatlamış Dil: 

Çatlamış  ya da sanki yırtılmış gibi görünen bir dil, dil yaralanması ya da kalıtsal nedenlerden dolayı bu şekli alır.  Dil yaralanması arka yan tarafların sürtünmesi, uygun olmayan protezlerin dili tahriş etmesi veya akraba evliliği sonucu bu duruma yatkın olunduğundan oluşabilir.

 

Papillon-Lefevre Sendromu:

Bu olayda, süt dişleri, normal olarak tamamladıktan sonra 2-3 yaşlarında şiddetli diş eti iltihabı başlar. Dişte, ödemli kanamalar olur, derinleştiğinde kemikte kayıplar olabilir.

Klasik tedavilere cevap vermez ve süt dişleri 5-6 yaşlarında kaybedilir. Süt dişleri döküldükten sonra dişeti sağlıklı görünüme kavuşsa da, daimi dişlerin sürmesi ile tekrar hastalık başlar ve 14-15 yaşlarında tüm dişler kaybedilene kadar devam eder.

 

Ektodermal Displazi Gurubu (ED):

ED vakalarında ektoderm orjinli organ ve dokuların etkilenmesinden dolayı dişlerin olmaması veya sayıca az olması, konik dişler, kretlerin yeterli gelişememesi, vertikal boyut kaybı, içbükey yüz görünümüne neden olur.

ED’nin en sık bildirilen tipi; Hipohidrotik ektodermal displazi (HED), Christ-Siemens-Tourine sendromu Anhidrotik Ektodermal displazi gibi değişik isimler ile adlandırılan tipidir.

 

Amelogenesis Imperfekta:

Hem süt hem daimi diş dentisyonunu ilgilendiren bir hastalıktır. Diş tacı veya diş minesinde oluşan anormal yapılanmadır.  Dişlerde; çok küçük, bozuk renkli, çukurlu olup, hızlı aşınma ve kırılmaya meyilli gibi sorunlar yaşanır.

Akraba evliliklerinde ağızda oluşan anormallikler kişileri fizyolojik, pisikolojik olarak etkileyebilmektedir. Tedavi süreçleri yorucu ve zordur.