ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

ÇEKİM SONRASI OLUŞAN AĞRILI ÇEKİM BOŞLUĞUNUN NEDENLERİ

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Genel olarak diş hekimleri diş kaybının yaşanmaması bakımından sorunlu dişi tedaviye çalışırlar. Dişin tedaviye cevap vermemesi durumunda, son çare olarak dişin çekilmesine karar verilir.


Hasta Doktor İletişimi:

Bu tedavi yönteminin uygulanması esnasında, hastanın doktoruyla çekinmeden konuşabilmesi, hastanın rahatsızlığını ve kullandığı ilaçları bildirmesi, tedavinin seyri bakımından önemli bir husustur.


Müdahale Öncesinde ve Sonrasında Dikkat Edilecek Hususlar:

Müdahale öncesinde, ağzın antiseptik bir gargara ile çalkalanması veya dişlerin iyice fırçalanmış olması, çekim sonrasında meydana gelebilecek iltihaplanmaları azaltacaktır.

Anestezi uygulanıp diş uyuşturulduktan sonra ve çekimden önce ağız son bir kez çalkalanması, çekimden sonra da en az yarım saat süre ile çalkalanmaması gerekmektedir. Çünkü diş çekiminden sonra gargara yapmak kan pıhtısının oluşmasını ve dolayısıyla çekim yapılan bölgenin iyileşmesini engelleyecektir. İyileşmeyen bölgedeki ağrı Çekim sonrası oluşan ağrılı çekim boşluğunun nedenleri arasındadır diyebiliriz.

Çekimden sonra, hastanın, diş doktorunun tavsiyelerini dinlemesi ve diş hekiminin yerleştirdiği tamponu 15-20 dakika kadar bulunduğu yerde sıkıca ısırması ve sonrasında atması gerekecektir. Hastanın kendiliğinden tampon yerleştirmesi steril olmayan maddelerden mikrop kapılmasına neden olabilecektir.

Çekim sonrası oluşan ağrılı çekim boşluğunun nedenleri ve dişin çekilmesine rağmen hala devam eden ağrı ve rahatsızlık hissi normal olarak değerlendirilmektedir. İkinci günden sonra bu ağrı git gide azalacaktır. Ancak sürekli ve geçmeyen ağrı Alveolit  (diş çekim bölgesi iltihabı) oluşumunu akla getirmektedir.  Bu iltihabi durum; alt çenede kulağa ve şakak bölgesine, üst çenede alın ve göz çevresine sirayet eden ağrılara yol açan, bitkinlik ve rahatsızlığa neden olan, diş çekiminden 1 ile 3 gün sonra ortaya çıkan, kısmen veya tamamen bozulmuş pıhtı, pis ağız kokusu ve ağrı kesiciler ile geçmeyen şiddetli ağrıların olduğu bir durumdur. Şiddetine bağlı olarak 7 ile 10 gün sürebilir.


Alveolit Oluşum Nedenleri:

Alveolit oluşumunun nedenleri arasında, lokal anestezi işleminin çok ağır kullanılması, diş çekimi sırasında dokulara zarar verme, dişin yerine bölgesine göre kan dolaşımının az olması (20’lik dişler gibi), sigara kullanımı, sürekli tükürmek sureti ile pıhtı oluşumunun engellenmesi gibi etkenler vardır.


Alveolitin Önlenmesi İçin Neler Yapılabilir:

Alveolitin önlenmesi için bilinçli ağız bakımı yapılmalıdır. İyi bir cerrahi müdahale ve titiz çalışma gereklidir. Çekim işleminden sonra pıhtı oluşumu değerlendirilmelidir. Çekim sonrası oluşan ağrılı çekim boşluğunun nedenleri ile hasta şikayetinin en aza indirgenmesi için hastanın sigara içmemesi veya ilk birkaç gün ara vermesi istenerek, ilk 24 saatte kuvvetli gargara yapmaktan kaçınması önerilir. Ayrıca sistemik antibiyotikler (gerekli ise), antiseptik gargaralar, tuzlu su ile gargara yapılması gibi birçok yöntem de kullanılabilir.