ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

KÜÇÜK YAŞLARDA OLUŞAN ÖN DİŞ TRAVMATİK KIRIKLARINDA İZLENMESİ GEREKEN YOL

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Çocukların 6 veya 7 yaşlarında çıkmaya başlayan o kocaman dişler hareketliliğin ve bunun sonucunda oluşabilecek kazaların sonucunda dişlerde ve diş uçlarında kırılma ve yaralanma gözükebilmektedir. Diş sağlığı konusunda ülkemizde verilmesi gereken önem çok az olması toplumumuzun yanlış alışkanlıklarından birisidir. Ağız ve diş sağlığı küçük yaşlarda verilmesi gereken en önemli sağlık biçimidir. Küçük yaşlarda oluşan ön diş travma tik kırıkların izlenmesi gereken yolları ebeveyn olarak dikkatli bir şekilde izlenmesi önemlidir.

Çocuklarda Oluşan Diş Travmalarında Kaç Yaşında Başlar?

Yapılan araştırmalara göre oluşan bu travmalar erkek çocuklarında daha sık 6 ile 10 yaşları arasında görülmektedir. Yaklaşık olarak her 5 çocuktan biri bu durumla karşı karşıya gelebilmektedir. Bu tabir 2 ile 3 yaş çocuklarında da fazla hareketlenmenin sonucunda daha sık görülebilir.

Bu Tür Olaylar İle Karşılaştığımızda Nasıl Davranmamız Gerekmektedir?

Aslında hiçbir ebeveyn bu durum ile karşılaşmak istemez. Tabi çocukların hareketli dönemlerinde olasılığı yüksek bu durumlarda ilk olarak gereken önemi vermeliyiz. Küçük yaşlarda oluşan ön diş travmatik kırıklarda izlenmesi gereken yolları ebeveyn olarak bilmek gerekmektedir. Çocuk ve görünüşü için yüksek derecede önemli bir durum olduğunu unutmamız gerekmektedir. Bu tür olaylarda çocuğu kendi paniklememiz ile korkutmamamız gerekmektedir. Sakin davranmak her zaman en sağlıklısıdır.

Bu Tür Travmalar Dişin Hangi Bölgelerinde Görülmektedir?

Üst çenede ön bölge kısımlarında kırılmaların en fazla görülen ön dişlerdir. Çarpma, düşme, kazalar, sporlarda oluşan kırılmalar başlıca nedenler olabilir. Süt dişlerinde meydana gelen kırılmalarda daha çok dişleri destekleyen kemik ve diş eti gibi çevre dokuları da etkileyebilmektedir. Kırılma şekilleri şiddete ve kazaya bağlı olan bazı sebeplerde dişlerde gevşeme, kısmen veya tamamen yerinden ayrılma ve gömülme gözükebilir. Süt dişlerde oluşan her türlü kırılma ve yaralanmalarda en kısa sürede bir diş hekimine başvurulması ve tedavi olması gerekmektedir. Gözle görülmeyen yaralanma ve kırılmalar bile diş hekimi tarafından belirlenip tedavi edilebilmektedir.

Tedavi Sırasında Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

Küçük yaşlarda oluşan ön diş travmatik kırıklarda izlenmesi gereken yollar diş hekimi tarafından belirlenmektedir. Meydana gelen kırılmalarda parçası mevcutsa yapıştırma işlemi uygulanarak diş eski haline kavuşturulabilir. Kırılan parçanın olmaması halinde ise estetik dolgu ile kırık bölgenin tamiri yapılabilir. Diş hekiminin tedavi şekli yapılan muayene sonucu belli olur ve erken teşhis bu konuda çok önemlidir.