ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

KANAL TEDAVİSİNDE OLUŞAN KOMPLİKASYONLAR

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Kanal tedavisi hasar görmüş olan dişlerde Pulpa ( sinir, kan, lenf damarlarının meydana getirdiği dişin içerisindeki yumuşak katman) kendini tedavi edemez ve işlevini kaybeder. Çürük dişlerin diplerinde oluşan bakterilerin verdiği zararlardan meydan gelir. Kanal tedavisi bu bakterilerin vereceği zararı ortadan kalkması yönündeki tedavi şeklindedir.

 

Kanal Tedavisinin Nedenleri?

Çürüklerin, kırık dişlerin meydana getirdiği rahatsızlıklardan dolayı oluşan iltihap Pulpa’nın zarar görmesine sebep olur. Zarar görmüş Pulpa’nın çıkarılması gerekir. Aksi halde enfeksiyon çoğalır ve gerek hasarlı dişinizi kaybetme gerekse de başka diş sorunları yaşama riskinin artmasına sebep olur.

 

Kanal Tedavisi (Pulpa Enfeksiyon) Nasıl Önlenir?

Hasarlı, kırık veya çürük dişe uygulanacak kanal tedavisi öncesinde dişe anestezi yapılır. Dişteki iltihabın sebebi çürük diş ise, çürük olan diş temizlenir. Dişin özüne ulaşılınca hastalıklı pulpa çıkarılır. Doku ve sinir artıkları temizlenir. Diş iyileşene kadar geçici diş dolgu maddeleriyle dişin üzeri kapatılır. İltihabın çoğalması durup kök ucundan iltihap gelmesi bitince özel bir diş dolgu maddesi kullanılarak, kök ucuna kadar doldurulur. Porselen dolgu veya kuron kaplama yapılarak tekrar kırılmaması ya da çürümemesi için işlemler uygulanır.

 

Kanal Tedavisi Süreci Nasıldır?

Çürük ya da kırık dişe yapılan kanal tedavisi sonrası dişte birkaç gün ağrı olabilir. Bu zaman diliminde yemek yerken ilgili dişin üzerinden çiğneme yapılmaması iyi olacaktır. Doktor tavsiyesi ile ağrının azaltılması için ağrı kesiciler kullanılabilir. Kanal tedavisi sırasında havada bulunan oksijen, açılan kanal yoluyla dişte bakteri oluşmasına sebep olabilir. Bu da iltihap ve ağrıya sebep olabilir. Kanal açılırken, kanal açma aleti kök kanallarında kırılma ihtimali vardır. Eğer kanalın temizlenmesi tamamlandıysa o zaman kırılan parça kök ucunda kalsa bile tedaviye devam edilir. Ancak kök kanal temizlenmeden parça kırılmışsa parça mutlaka tedavi sırasında alınmalıdır. Kanala oluşturulan dolgunun kök dışına taşması da tedavinin etkisini olumsuz yönde etkiler. Aynı şekilde kanal yıkama solüsyonlarının kök dışına taşması da tedaviyi olumsuz yönde etkiler. Tedavi aşamasında ayrıca, diş kırılabilir veya kök kanalında dişin delinmesine bağlı olumsuzluklar yaşanabilir.