ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

BRUKSİZİMİN NEDENLERİ VE AĞIZDA OLUŞTURDUĞU DEFORMASYONLAR

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Diş sıkma, dişleri gıcırdatma alışkanlığına burksizim denir. Çoğunlukla uyurken ortaya çıksa da gün içinde de yaşanabilen bir durumdur. Bruksizimin nedenleri  kişinin fizyolojik ve psikolojik durumlarına bağlıdır. Bunun yanı sıra en önemli nedeni stres olarak görülür. Titiz mükemmeliyetçi, sinirli kişiler ve bir çok şeyden sorumlu yönetici vasfı taşıyan insanlar bu hastalığa daha yatkındır. Sadece psikolojik olarak değil dış etkenler olarak çeşitli ilaçlar, alkol,uyuşturucu ve tütünün de buruksizm hastalığını tetikler. Bruksizm hastalığına sahip olduğunu kişi hemen fark edemez ancak etrafındakilerin hastanın özellikle gece yatarken çıkardığı sesten bunu saptaması mümkündür. Çünkü genellikle bu hastalık uyurken meydana geldiği için kişinin bunu kendi başına anlaması pek kolay değildir.

Bruksizmin ağızda oluşturduğu deformasyonlar oldukça fazladır. Alt çene eklemlerinizde sorunlar yaşayabilirsiniz. Sorunlu bölgelerde iltihaplanma oluşabilir. Dişlerde çatlaklar oluşur ve aşırı hassasiyet hissetmenize yol açabilir. Baş ve kulak ağrılarıyla baş gösteren uykusuzluk sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Diş minesi kaybı yaşayabilir, çiğneme kaslarınızda fazla büyüme meydana gelebilir.  Yanağınızın içleri tahriş olur ve dişleriniz sallanmaya başlayabilir. Eğer bu gibi durumları yaşıyorsanız, bruksizm hastalığı çekiyor olma ihtimaliniz yüksek bu yüzden mutlaka diş hekiminizden randevu almanız gerekecektir.

Bruksizm bir çok şekilde tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ancak herşeyden önce  sorunun fizyolojik mi yoksa psikolojik mi olduğunu saptamak gerekir. Sorununuz sadece fizyolojik değil aynı zamanda psikolojikse o zaman tedaviyi diş hekiminiz ve pskiyatriniz ile birlikte götürmek en doğrusu olacaktır. Eğer hastalığın evresi henüz çok ileride değilse diş hekiminizin size vereceği gece plağıyla, geceleri plağı takarak uyuyabilirsiniz. Gece plağı, dişlerinizin biribirine değmesini engelleyen  şeffaf bir plaktır.Gece plağını 6 ay gibi bir sürede düzenli olarak kullanırsanız sorun ortadan kalkacaktır. Eğer çenenizdeki deformasyon çok ilerlemişse cerrahi opresyon geçirme olasılığınız yüksek. Bunların yanı sıra kas gevşetici ilaçlarda dişlerinizi sıkıp gıcırdatmanızı önlemekte işe yarayan yöntemlerdir. Gece plağı tedavisiyle birlikte başvurabileceğiniz başka bir yöntemde botoks uygulamasıdır. Botoks uygulamasıyla istenilmeyen sıkmalar ve kasılmalar ortadan kalkar.