ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

BRUKSİZM HASTALIĞI NEDİR? TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Bruksizm nedir?

Bruksizm, halk arasında diş gıcırdatmak olarak da bilinen bu rahatsızlık genellikle uyku sırasında yaşanır. Kişinin kendinden çok yanındakileri rahatsız eden bu durum gün içerisinde de tekrarlayabilir. Hastalığın cinsiyete göre ayrımı olamamakla birlikte genellikle mükemmeliyetçi, hırslı, titiz ve takıntılı insanlarda görülmektedir. Bundan da anlaşılacağı gibi gece diş gıcırdatmanın en önemli nedeni strestir. Bruksizm yalnızca yetişkinlerde değil çocuklarda da uyku esnasında görülebilir. Çocuklarda bu durum yetişkinlerden farklı olarak strese bağlı değil daha çok diş çıkarma dönemlerinde meydana gelir. Bu süreç çocuğun dişlerinin çıktıktan sonra zamanla ortadan kaybolur.

Bruksizm hastalığının belirtileri nelerdir?

Diş gıcırdatma rahatsızlığını hastanın kendisi fark edemeyebilir. Bu hastalığın belirtileri yüz, boyun ve baş ağrıları olarak kendini gösterir. Ayrıca uyku esnasında bilinçsiz bir şekilde yapılan bu eylem dişlerin birbirine sürtünmesi sonucu diş minelerinin aşınmasına neden olur. Bunun yanı sıra dişlerde kırılma, aşırı hassasiyet, diş etlerinde çekilme gibi belirtileri de mevcuttur. Bu tür belirtilerin diş muayenesinde kaynağının ne olduğu tespit edilerek tedavi edilmeli.

Bruksizm tedavisi nasıl yapılır? Nasıl Önlenir?

Diş gıcırdatma rahatsızlığı tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Bu hastalık tedavi edilmediği sürece diş mineleri daha fazla hasar görür ve çene ekleminde kalıcı hasarlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle öncelikle hastalığa neden olan faktörler belirlenmeli ve tedavi sürecine başlanmalı. İlk aşamada bu rahatsızlığın en önemli nedeni olan stresin neden kaynaklandığının tespiti ile stresten uzak durmak gerekir. Ayrıca dişlerinin birbirine sürterek aşınmasını engellemek için silikon plaklar kullanılabilir. Bu önlemler geçici çözüm sağladığı için doktor kontrolünde daha kapsamlı bir tedavi yolu izlenmelidir.

Tedavi Süreci

  • Stres terapisi
  • Rahat uyumayı sağlayıcı önlemler
  • Koruyucu plak
  • Eksik olan dişlerin yerine protez koyulması ve hatalı yapılan dolguların yenilenmesi
  • Botoks tedavisi
  • Kas gevşetici ilaç tedavisi uygulanarak bruksizim hastalığı tedavi edilebilir.

 

Aksi halde sağlıklı dişler kaybedilebilir ve ağrılarla yaşamak zorunda kalınabilir. Stres ve mükemmeliyetçiliğin hastalığı bruksizm düzenli gidilen diş muayenesinde fark edilerek dişlere zarar vermeden tedaviye başlanmalı ve doktor kontrolleri ihmal edilmemeli.