ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

ORTODONTİK TEDAVİYE KAÇ YAŞINDA BAŞLAMAK GEREKİR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Çene, diş ve yüzün ayrıntılı muayenesi ortodontik muayenenin içeriğini oluşturur. Dişlerde meydana gelen anormallikler ve çene yapısındaki anormali durumlar küçük yaşlardan itibaren kendisini belli eder. Burada çocuğun bu tür problemlerini görmezden gelmek bazı sorunların gün geçtikçe artmasına sebebiyet verebilmektedir. Özellikle süt dişlerinin dökülüp kalıcı dişlerin çıkacağı ve özellikle dişlerdeki problemlerin çözüleceğine dair düşüncelere kapılmak tedavinin gecikmesine neden olmaktadır.

Tedaviye Ne Zaman Başlamalı

Ortodontik tedaviye kaç yaşında başlamalı sorusuna verilecek en sağlıklı cevap kalıcı dişlerin çıkmaya başladığı altı ve yedi yaş aralığında olmaktadır. Kimi zaman da herhangi bir problem gözlemlenmese de, daha sonra meydana gelebilecek sorunların önceden belirlenebilmesi için altı ve yedi yaş aralığındaki çocukların bir ortodonti uzmanı tarafından muayene edilmesi kesinlikle tavsiye edilmektedir.

Kimi zaman bu tür problemler görmezden gelinir ve ergenlik çağı sonrasına dahi sarkabilir. Bu gibi durumlarda tedavi daha zorlayıcı olabilir. Sosyal baskı altında hisseden kişi tedaviden kaçınabilir veya tedavi tamamlanana kadar psikolojik olarak yıpranabilir. Bu nedenle zaman kaybedilmeden tedavi süreci başlamalıdır.

Ortodontik tedavi yaşı dendiğinde elbette çok küçük yaşlarda bir tedaviden bahsedilmemektedir. Ancak bazı uzmanlar üç ve dört yaş aralığında, yani yirmi adet süt dişinin sürmesinin tamamlandığı aralıkta bir muayenin gerçekleştirilmesinin hem maliyeti azaltacağına hem de tedavi sürecini kısaltacağına işaret ederek, erken tedaviyi önermektedirler. Ancak süt dişlerin dökülüp yerine kalıcı dişlerin gelmesiyle problemin tekrarlanma riski bulunmaktadır. Yeniden, altı yaşından itibaren sorunların tekrarlanmasıyla bir kez daha tedavi sürecine başlama riski ile karşı karşıya kalan aileler ve çocuklar için yıpratıcı bir durum ortaya çıkar. Böyle bir durumla karşılaşmak istemeyen ebeveynler genellikle altıncı yaştan sonra, bazen de kalıcı dişlerin çıkmasının tamamlanmasının ardından ortodontik muayene yaşı için uygun zaman olduğuna karar vererek doktorlarına müracaat ederler.

Ancak burada, her çocuğun kalıcı dişlerinin aynı yaş aralığında tamamlanmasını beklemek doğru bir davranış olmayacaktır. Bazı çocuklarda diş gelişimi daha erken veya daha geç olabilir. Bu nedenle küçük yaşlardan itibaren düzenli diş muayenesi yapmak hem gelişimi hem de anormal durumları takip etmek açısından fayda sağlayacaktır.