ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

AĞIZDAN NEFES ALMANIN OLUŞTURDUĞU KOMPLİKASYONLAR

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Günlük hayatımızda yaşam kalitemizi etkileyen çeşitli parametreler vardır. Sahip olduğumuz işin stres yoğunluğu, evliliğimizin mutluluğumuza etkisi, sağlık problemlerimizin varlığı, bulunduğumuz çevredeki havanın temizliği gibi faktörlerin, hissiyatlarımıza direk etkisi olmaktadır. Sahip olduğumuz bedene saygı gösterdiğimiz ve iyi baktığımız sürece olumsuzlukların bizden uzaklarda olacağını öngörebiliriz. Bu doğrultuda uygulamamız gereken birincil parametre ise doğru nefes alıp verme kabiliyeti kazanmaktır.

KENDİNİZİ ALIŞTIRIN

Vücudu çalışma standartlarından ayırarak oldukça zorlayan bu durumun kontrol edilebilir ve düzeltilebilir olduğu bilinen bir sonuçtur. Ağızdan nefes almanın oluşturduğu komplikasyonlar ile karşılaşmamak veya varsa kurtulabilmek adına bireysel bir çaba ve sabır göstermek gerekmektedir.

NEDEN AĞIZDAN NEFES ALIRIZ

Sağlıklı bir insan nefes alışveriş faaliyetlerini burnundan gerçekleştirir. Ancak burunda meydana gelen tıkanmalar, burun içindeki kemiklerin aşırı büyük veya dengesiz olması, aşırı mukoza varlığı gibi sebepler burundan nefes almayı neredeyse imkânsız kılmaktadır. Bu uyku hali dışında çoğu zaman kontrol edilebilir olsa da uyku durumunda kaybolan kontrole paralel olarak birey ağızdan nefes almaya başlayarak vücut dengesini bozmaktadır.

AĞIZDAN NEFES ALMANIN ZARARLARI

Burun yolu tutucu kıllar ve belli oranda mukoza ile kaplıdır. Bulunulan ortamdaki toz ve diğer partikül taneciklerinin nefes yolu ile vücuda bulaşmasını engelleyen bu yapılar, ağızdan nefes alma durumunda işlevlerini yerine getirememektedir. Bu sebeple zamanla ağızdan nefes almanın oluşturduğu komplikasyonlar oluşmakta ve bireyi zor zamanlar beklemektedir.

Bu olumsuzluklardan başlıcaları ortamda bulunan yararlı ve zararlı tüm tozların, parçacıkların direk nefes yolu ve ciğerlere gönderilmesidir. Ağzın sürekli açık kalarak nefes alınması sebebi ile diş yapılarında bozukluklar, çene eğrilikleri, ağız içinde yapışkan ve rahatsız edici materyallerin oluşması, ağız kokusu ve aşırı horlamaktır. Sürekli ağzından nefes alan birinin sesi de zamanla değişecektir. Genellikle kalınlaşma olarak nüfuz eden bu durum, ses tellerinin dış ortam ile sürekli etkileşim halinde kalması ve ortamın onlara da etki etmesi sonucunda oluşmaktadır.

KENDİMİZİ ALIŞTIRABİLİRİZ

Ağızdan nefes almanın oluşturduğu komplikasyonlaru engelleyebilmek adına çeşitli ameliyatlar yapılmaktadır. Burunda fazla büyüyen et ve kemik varlıklarının alınması, birey bu durumdan kurtarsa da ameliyat sonrası kendisini alıştıramadığı sürece tekrarlamasının önü açılmaktadır. Birey eğer kendini alıştıramaz ise özellikle uyku halinde kaybolan kontrol çerçevesinde açık kalan ağızdan nefes almak, burnun dizaynında yine olumsuzluklara sebep olacaktır. Bu sebeplerden dolayı her ameliyat sonrası doktorların da önerisi bireyin kendisini sürekli burundan nefes almaya alıştırması şeklinde olmaktadır. Bu bilinçle hareket edilip uyurken bile burundan nefes alarak uykuya dalabilen kişi zamanla ağızdan nefes almayı tamamen unutacak, sağlıklı bir nefes ile sonsuza dek tanışacaktır.